Icon

SİSTEM BELGELENDİRME

EN 1090

EN 1090 çelik yapı malzemelerinin CE belgelendirmesi için gerekli harmonize standarttır. Çelik yapı malzemeleri için Regülasyon’un ve EN 1090 standardının kullanılması 1 Temmuz 2014 tarihinden beri yasal zorunluluktur.

Yapı Malzemeleri Regülasyon’unun amacı, yapıların güvenlik performanslarını istenen seviyede tutmaktır. Bu minimum performansı sağlayabilmek için de altı temel prensipten yola çıkılmıştır.

Mekanik dayanım ve stabilite (ITT / Başlangıç Tip Testi)

Yangın durumunda emniyet (yangın testi)

Hijyen, sağlık ve çevre (tasarım)

Kullanımda erişilebilirlik ve güvenlik (kullanım talimatları ve risk değerlendirmesi)

Gürültüye karşı koruma (risk değerlendirmesi)

Enerjiden tasarruf ve ısı muhafazası (çevresel performans)

Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı (çevresel performans)

Aşağıdaki iş kollarında faaliyet gösteren şirketlerin Regülasyona göre uyması gereken şartlar vardır:

Yapısal kulanım için metalden imal edilen bileşen ve kitlerin imalatçıları

Yapısal metal işlerini ithal edenler

Ham metal malzeme üzerinde işlem yaparak satanlar

ISO 10002

Müşteri memnuniyeti kalite yönetim sistemi, kuruluşlardaki müşteri şikayetlerinin ele alınmasına ilişkin yönergeler içeren ISO standardıdır. İlk versiyonu 2004' te yayınlanmış, ancak 2014 revizyonuyla birlikte daha fazla popülerlik kazanmıştır.

ISO 10002: 2014, planlama, tasarım, çalıştırma, bakım ve iyileştirme dahil olmak üzere bir kurum veya kuruluş içindeki ürün veya hizmetlerle ilgili şikayetlerin işleme sürecine ilişkin rehberlik etmektedir. ISO 10002 müşteri memnuniyet yönetim sistemi, ISO 9001 kalite yönetim sisteminde yer alan prosedürler içerisine eklenerek uygulanmaya müsaittir.

Küçük işletmelerin müşteri ilişkilerini idame ettirmesinde daha etkili olan bu yönetim sistemi kök standardlar içerisinde yer almaz.

ISO 10002: 2014, uygulandığı kurum ve kuruluşlarda aşağıdaki yönleri ele almaktadır:

Müşterilerin geri bildirimlerin (şikayetler dahil) ilgili birimler oluşturularak, şikayetlerin çözülmesini ve kuruluşun ürün ve müşteri hizmetini geliştirme yeteneklerini artırarak müşteri memnuniyetini yükseltmek,

Kuruluşun müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla personeline sürekli eğitimler verilmesini sağlamak,

Müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini tanımak ve bunlarla ilgili konularda bilgi sahibi olmak,

Müşterilerin tüm istek, öneri ve şikayetlerini kolayca kuruluşa iletebilecek iletişim kanallarını oluşturmak ve duyurarak kullanımı sağlamak,

Ürün ve hizmet kalitesini iyileştirmek için şikayetlerin analiz edilmesi ve değerlendirilmesini zorunlu kılmak,

Şikayet ve önerilerin takip edilmesiyle ilgili DÖF kayıtlarının açılması ve süreç takibinin yapılmasını sağlamak,

Şikayetlerin ele alınma süreçlerinde kuruluşun etkinliğini ve verimliliğini gözden geçirmek.

MOSCERT ISO 14001

Doğal yapı ve çevre özelliklerinin korunması için atılan bir adımdır.Etkili bir çevre yönetim sisteminin ne şekilde geliştirilmesi gerektiğini belirleyen, her tür kuruluşa uygulanabilen uluslararası bir standarttır.Kuruluşların faaliyetleri nedeniyle çevreye verdiği zararları en aza indiren, hammadde ve enerji tüketimini azaltarak finansal açıdan yarar sağlamalarına destek olan bir standarttır. Çevreyi ve kaynaklarını tahrip etmeyen gelişmiş teknolojilerin kullanılmasını teşvik eder, tüketiciyi bu yönde bilinçli ve duyarlı hale getirir, çevreye Zaralı ürünlerin ve hammaddelerin yerine, ürünün ömrü boyunca çevreye etkilerini değerlendirerek zararlı olanların elenmesini sağlar. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile; Atıkların sistematik olarak azaltılıp kontrol altına alınması sağlanır. Üretim sürecinin sistematik olarak geliştirilmesi ile enerji tüketimi azaltılır.Çevre koşullarına katkıda bulunan kuruluş hakkında toplum, müşteri ve yatırımcılar üzerinde sağlam bir güven duygusu yaratılmış olur.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (Environmental Management System) ISO 14001 Nedir – Neden Önemlidir?
Kaynaklarının sonsuz olmadığı, ürün ve faaliyetlerin çevre etkilerinin yerel ve bölgesel kalmayıp global olduğu artık tüm dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Bu gerçek göz önüne alınarak hazırlanan ISO 14001, çevre özelliklerinin ve doğal yapının korunabilmesi amacıyla oluşturulan bir yönetim sistemdir. ISO 14001 standardı, çevre ile ilgili risk ve fırsatların daha verimli bir biçimde yönetilmesine zemin oluştururken, sanayi kuruluşlarının faaliyetleri sebebiyle çevreye verdikleri zararı da en aza indirgeyip, enerji ve hammadde tüketimini azaltmayı amaçlamaktadır. ISO 14001, Çevre Yönetim Sistemlerine ilişkin olarak uluslar arası alanda tanınmış bir standart olup, kuruluşların faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin çevreyle ilgili unsurlarının daha etkin şekilde nasıl yönetileceği konusunda bir kılavuz sunmaktadır. ISO 14001 standardına uygun bir Çevre Yönetim Sistemi kuran kuruluş, tabi kaynakların tüketilmemesi ve kirletilmemesini veya bu olumsuz etkilerin minimum düzeye indirilerek, çevreye saygılı, güvenilir bir firma imajı uyandırılmasını sağlamaktadır.

ISO 14001’in Faydaları :

Çevre ile ilgili ulusal ve uluslararası şartlara ve yasalara uyumun sağlanması

Çevre ile ilgili ulusal ve uluslararası şartlara ve yasalara uyumun sağlanması

Kuruluşun saygınlığının arttırılması suretiyle rekabette avantaj sağlaması

Müşterilerin çevresel etkiler yönüyle güveninin ve sadakatinin sağlanması

Kaynakların etkin kullanılması ile giderlerin azaltılması ve verimliliğin artırılması

Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb. gibi) ve kazalara karşı eylem planlarının hazırlanması

Kontrollü atık dönüştürme, özenli hammadde seçimi, enerji ve su kaynaklarının daha iyi korunmasının sağlanması

Yeşil üretim süreçlerinin önemli olduğu pazarlarda yeni iş fırsatlarının yaratılması

MOSCERT ISO 22000

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardını geliştirmiştir. Resmi adı ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirinde Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar, olan ISO 22000:2005 uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu (catering) ve paketleme firmaları dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin şartlarını tanımlar. Güvenli gıda için sürekli artan bir müşteri talebi bulunmaktadır. Bu, birçok Gıda Güvenliği Standardlarının geliştirilmesine yol açmıştır. Gıda güvenliği yönetimi için artan sayıda ulusal standartlar karışıklığa neden olmuştur. Sonuç olarak uluslararası bir uyumluluğa ihtiyaç vardır ve ISO 22000:2005 ile bu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Standard, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin kontrolü ve sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleştirir. ISO 22000:2005, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır.

Kimler için?
Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili kuruluşlar da dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2000 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen tüm kuruluşlar içindir.

Uyumun faydaları
Gıda güvenliği yönetim sisteminizi ISO 22000:2005’in gerekliliklerine göre belgelendirmeniz kuruluşunuza aşağıdaki faydaları sağlayacaktır;

Global gıda temini zincirindeki tüm kuruluşlar için geçerlidir.

Gerçek bir global uluslararası standarttır.

Ulusal standartlara uyum konusunda olanak sağlar.

Mevcut perakende Gıda Güvenliği Standardları şartlarının çoğunu kapsar.

HACCP Kuralı ilkelerine uygundur.

HACCP kavramlarının uluslararası iletişimini sağlar.

Üçüncü taraf belgelendirmesi için çerçeve sağlayan tetkik edilebilir bir standarttır.

Belirgin şartları olan tetkik edilebilir bir standarttır.

Düzenleyiciler için uygundur.

Yapı ISO 9001:2000 ve ISO 14001:2004 yönetim sistemleri maddeleri ile uyumludur.

MOSCERT ISO 27001

ISO/IEC 27001 Uluslararası geçerliliği bulunan sağlam bir bilgi güvenliği sistemi için gerekliliklerin belirtildiği standartlar bütünüdür. Hedef kurumsal bilgiyi muhafaza etmek, gelebilecek her türlü zararı minimize etmek, bilgiyi korumak ve bilginin üzerindeki riskleri analiz ederek riskleri minimuma indirgemektir.

Tarihi Gelişimi

Dünyada ilk olarak İngiliz standardı BS7799 olarak yayınlanmıştır. ISO ise 2000 yılında ISO 17799 olarak yayınlamıştır. Türkiye’de ise 2002 yılında TSE tarafından kabul edilmiştir. 2005 yılında ise ISO 27001 olarak düzenlenmiştir. Son olarak günümüzde ISO 27001:2013 Bilgi güvenliği Yönetim Sistemi Standardı geçerlidir.

ISO 27001 Faydaları Nelerdir?

Riskleri minimuma indirger.

Bilginin gizliliğini sağlar.

Yasal Yasal tarafların zorunlu kıldığı kriterler sağlanmış olur.

İş sürekliliği sağlar.

Bilgiye erişim korunur.

Rekabet avantajı sağlanır.

MOSCERT ISO 3834

Kaynak; endüstriyel ürünlerin imalatı için yaygın olarak kullanılan imalat yöntemidir. Kaynaklı birleştirme yöntemi ile basınçlı kaptan endüstriyel tesise, vinçten makineye kadar geniş bir yelpazede ürünler imal edilmektedir. Kaynak, imalatın maliyeti ve nihai ürün kalitesi üzerinde son derece önemli etkiye sahiptir.

ISO 3834-2 standardı, kaynaklı imalat yapan üreticiler için metallerdeki ergitme kaynağı yöntemi esas alınarak uygun kalite şartlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

ISO 3834-2 standardı, yalnızca kaynak ve kaynakla ilgili işlemlerden etkilenebilecek ürünün kalitesi ile ilgili olup; temel kuralları gerek işletmede gerekse yerinde yapılan kaynaklı imalat için istenen kalite şartlarını ve belirtilen kalitede üretim yapacak imalatçının kaynak kabiliyetini tespit için rehberlik sağlamaktadır. Standart, imalatçıların kaynak kalite sistemlerinin değerlendirilmesi için bir temel olarak kullanılmaktadır.

Kaynaklı imalatlar için, kontroller tasarım aşamasından başlanarak;

Malzeme seçimi

Sarf malzemesi seçimi

Kaynak koordinasyon personelinin eğitimi

Çalışan kaynakçıların sertifikalandırılması

Kaynak yöntemlerinin belirlenmesi

Kaynaklı imalatın yapılması

Tahribatlı ve/veya tahribatsız test yöntemleri kullanılarak kalitesinin kontrol edilmesi ile sonuçlandırılır.

ISO 3834-2 standardının uygulaması ile; kaynaklı imalat yapan işletmelerde imalatın kontrollü koşullar altında sürekliliğinin sağlanmasını garanti etmektedir.

Türk Loydu; kaynaklı imalat yöntemleri ve kalite yönetim sistemlerinin kontrolü konusunda deneyimli ve uzman personeli ile ISO 3834-2 standardına göre kaynaklı imalat yeterlilik belgelendirmesi gerçekleştirmektedir.

MOSCERT ISO 50001

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, kuruluşların enerji kullanımını daha iyi yönetmelerine yardımcı olur. ISO 50001 enerji politikasının geliştirilmesi ve uygulanması, enerji kullanımı için hedefler belirlenmesi ve bunlara ulaşmak için eylem planları oluşturulmasını içerir. Buna, yeni enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerin uygulanması, enerji atıklarının azaltılması veya enerji maliyetlerini düşürmek için mevcut süreçlerin iyileştirilmesi de olabilir. ISO 50001, Enerji yönetim sistemleri- Kullanım kılavuzluğundaki gereklilikler, organizasyonlara etkin bir enerji yönetimi sistemi geliştirmek için tanımlanmış bir çerçeve sağlar. Diğer ISO yönetim sistemi standartlarında olduğu gibi, sürekli gelişme için “Plan-Yap- Kontrol İşlemi” (PUKO) sürecini takip eder.

ISO 50001, kuruluşların aşağıdakileri yapmasını sağlayan bir dizi gereksinim sunmaktadır:

Daha etkin enerji kullanımı için bir politika geliştirin

Bu politika ile uyumlu olacak enerji hedefleri belirleyin

Daha iyi anlamak ve daha doğru karar vermek için veri toplayın

Elde edilen sonuçları ölçün

Politikanın etkinliğini gözden geçirin

Enerji yönetimini sürekli iyileştirin

MOSCERT ISO 9001

ISO 9001 Belgesi kalite belgesi olarak bilinir. Üretim yapan firmaların bu belgeyi alması oldukça önemlidir. Bu sebeple ISO 9001 hakkında sürekli internet üzerinden araştırmalar yapılmaktadır. ISO 9001 nedir, ne işe yarar? ISO 9001 belgesi nasıl alınır? İşte, tüm detaylar.Herhangi bir işletmeniz varsa ISO 9001 belgesi kalite standartlarınızı arttıracak ve size artı puan verecek bir belgedir. Bu sebeple işletmeler bu belgeyi bulundurmak istemektedir. ISO 9001 belgesi genel olarak kalite belgesi olarak da bilinmektedir.

ISO 9001 Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir işletmenin Kalite Yönetim Sistemi tarafından denetlendiğinin kanıtı ISO 9001 belgesidir. Bir işletme ISO standartlarını karşılıyorsa bu belgeyi almaya hak kazanmaktadır. ISO 9001 belgesine göre kuruluşlar ihtiyaçlarını ve gereklilikleri karşılar.

Bu belge ile işletmeler piyasada daha ön planda olabilmektedir. Eğer işletmeniz için bir kalite standardı yakalamak istiyorsanız bunun için bir kalite belgesi bulundurmanız gerekir. Denetleme dışında bu belge ile kurum ve kuruluşlar diğer ülkeler ve farklı coğrafyalarında standart yönetim ilkelerine uygun olarak hizmet veriyor anlamına gelmektedir. Yurt dışı ile yapılan işler çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

ISO 9001 belgesi ile kurumun toplam kalite yönetimine uygun olduğu ispatlanmış olmaktadır. Belge sahibi şirketler müşteri odaklıdır. Kritik süreçler ile etkileşimleri iyi bir şekilde yönettikleri anlamına gelmektedir.

ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 9001 belgesi almak için işletmelerin bir takım gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu belgeyi almak isteyenlerin öncelikle bir takım hazırlıkları yerine getirmesi gerekir. ISO 9001 belgesini alabilmek için öncelikle şirket içerisinde bir kalite yönetim sistemi kurulması gerekir

ISO 9001 belgesi almak için; ISO 9001 standardına uygun bir kalite yönetim sisteminin kurulması gerekir Kurulan Kalite Yönetim Sisteminin çalışma performansının ISO 9001 standardına göre değerlendirilmesi gerekir.

MOSCERT OHSAS 18001

OHSAS 18001, BSI (British Standarts Institute) tarafından yayınlanmış "iş sağlığı ve güvenliği" standardıdır. Bu standardı ISO 9001 veya ISO 14001 gibi standartlardan ayıran önemli unsurlardan birisi; OHSAS 18001'in, ürün veya hizmetin güvenliğinden çok, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olmasıdır. OHSAS 18001; tehlike, tehlike tanımlama, risk ve risk azaltmaya yönelik bir standart olsa da; ISO 9001 ve ISO 14001 ile bir bütün oluştururlar. OHSAS 18001, ISO (Uluslararası akreditasyon kurumu) tarafından DEĞİL; İngiltere'nin kısa adı BSI olan (British Standarts Institute=İngiltere Standartlar Enstitüsü) tarafından yayınlanmış "OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği" (OHSAS) standartıdır. ISO tarafından geliştirilen İş Güvenliği standardı ISO 45001' dir. İş yeriniz de oluşabilecek tüm detaylı risk potansiyellerini, iş kazası, yangın, iş kazası, meslek hastalıkları gibi tüm iş risklerini önceden tahmin ve detaylı incelemelerle tespit ederek, her olası risk ve kaza durumunda yapılması gerekenleri öncelikle hiç olmaması yönüyle ele almanızı, plan yapmanızı, engellemenizi, hazır olmanızı sağlamanıza yardımcı olan standarda OHSAS 18001 Standardı denir. OHSAS 18001‘ e sahip olabilmek için işçi sağlığı ve işyeri güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlara ve yasalara uyumun sağlanması şartı yerine getirilmelidir. Aktif olmayan pasif ve dikkatsiz çalışma ortamları aşırı gürültülü zihinsel olarak güvenlik sağlayan duyusal yetenekleri azaltan çalışma ortamları (aşırı parlak, gürültülü) iş kazalarına neden olabilmekte istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Tehlike analizlerinde risk sırası gözetilerek yapılan çalışmalar daha başarılı sonuçlar sunacaktır.Açıklayıcı olması gereken TEHLİKE UYARI panolarının amacı dikkati dağılmış olabilecek kadar yorulmuş risk seviyesindeki personelin tehlikeyi fark etmesini sağlamak için dikkat çekici olarak yapılmaktadır. Iso 18001 Ohsas belgesi alınma sürecinde bu yazılar uyarılar eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. İlk defa 1999’da yayımlanmış olan OHSAS 18001, 2007 yılında yeni sürüme kavuşmuş olup halen aynı OHSAS 18001 belgesi sürümü devam etmektedir. Bununla birlikte ISO 45001 standardının çalışmaları devam etmekte olup 2017 yılın da yayımlanması beklenmektedir.

MOSCERT PQR

PQR, ''Kaynak Prosedürleri'' yapılan kaynak yönteminin doğruluğunu teyit etmek, uygulamada test edilemeyen mekanik değerleri test etmek ve sonuçlarını raporlamak için kullanılan bir dizi test ve kontrolü içerir. Yapılan test sonuçlarının uygun çıkması durumunda, PQR (WPAR) hazırlanırken kullanılan değerler baz alınarak kaynak talimatları (WPS) hazırlanarak uygulamada kullanılır.Kaynak prosedürü hazırlanırken en yaygın olarak kullanılan standart "EN ISO 15614 Metalik malzemeler için kaynak prosedürlerinin şartnamesi ve vasıflandırılması – Kaynak prosedürü deneyi” standardıdır. Bunun yanında Asme IX, AWD D1.1 ve AWS D1.2 de yoğun kullanılan standartlardır.PQR (Procedure Qualification Record) veya WPAR (Welding Procedure Approval Record) olarak da bilinen kaynak prosedür deneylerini yapmak için, imalatçı ilk önce bir ön kaynak talimatı (pWPS) hazırlar. Bu pWPS harırlanırken daha önceki tecrübelerden ve sarf malzeme üreticisinin tavsiyelerinden faydalanılabilir.

Ardından pWPS değerlerine göre kaynak yapılır ve her kaynak pasosunda volt, amper, süre gibi değişkenler kaydedilir. Tamamlanan kaynak standardın gerektirdiği testlere tabi tutulur. Testleri başarıyla geçen yöntemler raporlanarak PQR tamamlanmış olur.

PQR raporunda bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

İmalatçı bilgileri

Kaynak şekli ve detayları

Kaynak pozisyonu

Malzeme cinsi ve kalınlıkları

Sarf malzeme bilgileri

Ön ısıtma ve pasolar arası sıcaklık

Kaynak yapılırken alınan değerler

WPAR kaydına ilaveten kullanılan pWPS, malzeme sertifikaları, test raporları da bulunmalıdır.